Träningsskador är allvarliga

Träningsskador är allvarliga

12. december 2022 Ikke-kategoriseret 0

Träningsskador är skador som uppstår på grund av för hög eller ojämn träning. De kan vara allvarliga och leda till långvarig smärta eller tillfällig stelhet. Träningsskador kan också orsaka svullnad, rodnad eller blåmärken. Om du inte tar hand om en träningsskada på rätt sätt, kan den leda till ytterligare skada.

Du kan fråga vilken idrottare som helst om hur viktigt det är att ta hand om sin kropp. Det är minst lika viktigt att ta hand om sin kropp som det är att prestera. Till och med Dalarnas största idrottsikoner är öppna om det. Läs mer om dem och deras väg till framgång.

Det finns flera olika typer av träningsskador, Men det finns många sätt att förebygga och lindra som vi tar upp här.

Orsaker och förebyggningar

– Överansträngning
För intensiv träning är en vanlig orsak till skada. Se till att öka din träningsmängd gradvis, så att kroppen hinner anpassa sig. Du vill ju inte riskera en skada som kan stoppa dig från att träna helt!

– Träningsvärk
Träningsvärk är ofta ett tecken på att du har tränat hårt och effektivt. Men för mycket värk kan leda till en skada. Se till att stretcha ordentligt innan och efter träning. Glöm inte att lyssna på din kropp. Om den säger ifrån är det bäst att ta det lugnt ett tag.

– Dålig utrustning
Om du t.ex. springer på asfalt i skor som är anpassade för löpning på grus kan detta orsaka skador. Se till att ha rätt utrustning för den aktivitet du håller på med, så minskar du risken för skada.

Lindra skador

Idrottsskador är vanliga, och om skadan inte är så allvarlig så kan man påskynda läkningen hemma. Till exempel genom att:

– Se till att vila och återhämta dig ordentligt. Detta innebär att du inte bara tar det lugnt under de första dagarna av din skada, utan också fortsätter med vila och återhämtning under hela läkningsprocessen. Att fortsätta träna (oavsett hur liten skadan är) kan leda till mycket allvarligare skador som tar mycket längre tid att läka.

– Gör regelbundna stretching- och styrketräningsövningar. Detta hjälper dig inte bara i ditt allmänna mående, utan styrketräningen kan också motverka framtida idrottsskador genom att styrka de muskler och leder som är mest

– Använd olika temperaturer till din fördel. beroende på vilken typ av skada det är så kan det hjälpa med antingen varma eller kalla duschar, bad eller vetekuddar.

Kolla alltid med en läkare

Oavsett vilken typ av skada du kan ha, kolla alltid först med en läkare innan du följer något från denna artikel! Svaret är inte alltid enkelt och det är aldrig värt att riskera din kropp.